Aiton

Aiton (,) este o comună din județul Cluj.

Geografie

Comuna Aiton se află la 30 km distanță de municpiul Cluj-Napoca și 16 km depărtare de Turda. Populația totală este de 1.338 locuitori (2002), dintre care 1.154 români și 181 maghiari. Ocupația de bază a acestora este agricultura și creșterea animalelor domestice. Comuna este compusă din satul reședință de comună Aiton și satul Rediu.

Istoric

În perioada romană localitatea se afla pe drumul roman Potaissa-Napoca. În locul numit „La cruce” din vatra satului, în curtea casei nr.130, precum și în curtea școlii, se mai găsesc vestigii ale acestui drum.

În secolul XVIII aici a fost descoperită o bornă kilometrică (denumită Miliarul de la Aiton) din perioada romană amplasată în anul 108 d.C. și care marca o distanță pe vechiul drum roman Potaissa-Napoca. O copie a acestui miliar este expusă în Turda, în fața Poștei de pe str.1 Decembrie 1918.

Demografie

Populația comunei a evoluat de-a lungul timpului astfel:

Obiective turistice

  • Castelul medieval de la Aiton,
  • Biserica Reformată-Calvină din anul 1598 (str. Principală nr.161),
  • Biserica ortodoxă de lemn din anul 1711.

Note

<references/>

Legături externe

Pagina primăriilor din județul Cluj

Imagini

<gallery>Imagine:AitonHarta.jpg|Harta de amplasament a comunei AitonImagine:MiliarulAiton.jpg|Miliarul de la Aiton (copie expusă la Turda pe Str. 1 Decembrie 1918)</gallery>

<div class="Boxmerge">

</div>

Localități în județul Cluj

Forrás: Wikipedia Aiton,_Cluj

Foto din regiune

Cenk hegy (Brassó)
Upload foto!