Alba Iulia

WIKI REFRESH Alba Iulia (maghiară: Gyulafehérvár, latină: Apulum, germană: Karlsburg, ) este reședința și cel mai mare oraș din județul Alba, Transilvania, România. Are în subordine administrativă localitățile Bărăbanț, Micești, Oarda și Pâclișa. Are o populație de 66.369 locuitori. Pentru mult timp, în Evul Mediu, s-a numit Bălgrad (Cetatea Albă).

În anul 953 capetenia maghiara Zsombor s-a botezat, luand numele de Iuliu (Gyula). Pentru a deosebi Cetatea Albă din Transilvania de celelalte orașe cu același nume (ex. Alba Regală, Székesfehérvár; Belgrad, Nándorfehérvár etc.), maghiarii au denumit cetatea de pe Mures "Gyulafehérvár", adică Cetatea Albă a lui Jula (în maghiară Gyula). Numele a fost tradus în latină, Alba Iulia. Acest nume este valabil și astăzi.

Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România a fost proclamată la 1 Decembrie 1918 prin Declarația de la Alba Iulia.

Municipiul Alba Iulia este infrațit cu orașul Székesfehérvár (Alba Regală) din Ungaria, precum și cu orașul Arnsberg din Germania.

Este reședința județului Alba. În Alba Iulia își are sediul o Curte de Apel. Raza teritorială a acesteia se întinde asupra județelor Alba, Sibiu și Hunedoara.

<!--- Numele vechi din epoca romana: Apulum. --->

Obiective turistice

Legături externe

Orașe în județul Alba
Forrás: Wikipedia Alba_Iulia

Foto din regiune

bekasi-szoros
Upload foto!