Baia de Arieș

WIKI REFRESH thumb|150px|left|Baia de Arieș

Baia de Arieș este un oraș în județul Alba, Transilvania, România. Are în subordine administrativă localitățile Brăzești, Cioara de Sus, Muncelu, Sartăș și Simulești. Are o populație de 5280 locuitori.

La Baia de Arieș, aurul a fost exploatat de primii coloniști sași. Dezvoltarea zonei a depins exclusiv de industria mineritului. În anul 1325, Regele Carol Robert a instituit un privilegiu asupra domeniului minier de la Baia de Arieș, pe care l-a concesionat acelor coloniști sași, care înființaseră orașul „Civitas Ovounberg”. Dacă nu ar fi fost filoanele de aur și de argint, Baia de Arieș ar fi rămas un sătuc cu puțini locuitori, care ar fi supraviețuit din cultivarea pământului și din creșterea animalelor.

Istoria dovedește faptul că mineritul din Baia de Arieș a cunoscut nu doar perioade înfloritoare, ci și momente de restriște, atunci când filoanele bogate erau epuizate, fără să fi apărut altele noi. Judele, cetățenii jurați și toți locuitorii din „Offenbanya” (denumirea localității în 1437) cereau printr-un memoriu la Camera din Sibiu, pentru ei și pentru ușurarea minerilor, un ajutor de 1.000 florini, semn că mineritul era atunci în scădere”. Mineritul a întâmpinat întotdeauna greutăți, dar s-au gasit soluții, pentru că oamenii au solicitat ajutor și au conlucrat pentru binele comun. La acea vreme s-a reușit, iar mineritul a mers mai departe, după cum rezultă din analele mineritului de acum câteva secole.

Realitatea din zilele noastre de la Baia de Arieș este însă alta, iar tradiția de veacuri și localitatea „de aur” sunt pe cale să se stingă pentru totdeauna.

Orașe în județul AlbaOrașe în România

Exemplu.jpgExemplu.jpgExemplu.jpg== Text de titlu ==Exemplu.jpg

Forrás: Wikipedia Baia_de_Arieș

Foto din regiune

Borszék
Harghita fürdő
Upload foto!