Beclean

Beclean (în, în) este un oraș în județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România. Are o populație de 10.930 locuitori. Important nod de cale ferată. Judecătoria Beclean se află în raza teritorială a Tribunalului Bistrița-Năsăud și a Curții de Apel Cluj.

Atestat documentar din 1235. Ca mijloc protecție împotriva deselor incursiuni tătare au fost ridicate inițial palisade și valuri de pământ. Cetatea a fost construită ulterior, pe cheltuiala familiei nobiliare Bethlen, de care se leagă numele localității. În timpul revoltei curuților (1703-1711) cetatea a fost serios afectată.

Biserica reformată (Piața Libertății) a fost construită în secolul al XV-lea, în stil gotic. În această biserică se găsesc morminte ale familiilor Bethlen și Bánffy.

Castelul Bethlen de pe latura nordică a pieței a fost edificat în secolul al XVIII-lea. În clădire funcționează în prezent o școală cu profil agricol. Cealălalt castel, construit tot de familia Bethlen, situat pe latura vestică a pieței, găzduiește în prezent liceul din Beclean.

În anul 1848 generalul revoluționar Józef Bem a obținut la Beclean o victorie asupra trupelor imperiale austriece.

Orașe în județul Bistrița-Năsăud

Forrás: Wikipedia Beclean

Foto din regiune

Ofertă

Odorheiu Secuiesc-Ibănești
Miercurea Ciuc