Beiuș

Beiuș (maghiară Belényes) este un oraș situat in estul județului Bihor, Transilvania, România, în depresiunea cu același nume, la poalele Munților Apuseni. Orașul se află la 62 km de Oradea, reședința județului, de unde este accesibil cu trenul.<!--Sursa--http://www.primariabeius.decnet.ro/default.aspx?s=-->

Asezare

Depresiunea Beiusului, strabatuta de Crișul Negru, adaposteste multe asezari dintre care cea mai importanta este orasul Beius. Beiusul este unul din cele mai vechi orase ale judetului.Situat în sud-estul judetului Bihor la 62 km de Oradea, la poalele Muntilor Apuseni. Beiusul se afla pe unul din principalele culoare de circulatie rutiera si de dezvoltare la nivel judetean, fiind strabatut de DN 76 care face parte din E 79.

Istorie

În Tara Beiusului, înca din primele secole ale erei noastre existau sate ale caror locuitori se îndeletniceau cu agricultura. Dupa retragerea stapânirii romane din Dacia, populatia din Tara Beiusului, organizata în obsti satesti a continuat sa practice agricultura, cresterea animalelor si mestesugurile.Prima mentiune cunoscuta a localitatii dateaza de la 1263 dar orasul a existat dinainte, dovada fiind ca la 1241 se vorbeste de un district al Beiusului complet pustiit de tatari în timpul invaziilor de la 1241–1246.În documentele din perioada 1291-1242 localitatea apare cu toponimul Benenus, Benens, Belenus, Voyuoda de Bivinis, Belenyes. Pâna la începutul secolului al XX-lea s-a folosit mai mult denumirea de Bins.Documentele atesta ca în secolul al XVIII-lea în orasul Beius si împrejurimi, înfloresc agricultura, mestesugurile, comertul, astfel ca spre sfarsitul secolului si începutul noului secol Districtul Beius cuprindea un târg – Beiusul si 72 de sate.Ceea ce va impulsiona în mod deosebit dezvoltarea orasului si ridicarea sa culturala va fi deschiderea unui gimnaziu de catre vladica Samuil Vulcan în 1828, eveniment de mare însemnatate pentru românii din Transilvania deoarece va pregati intelectuali români care vor deveni luptatori neobositi pentru libertate nationala pentru unirea tuturor românilor. Astfel la 27 noiembrie 1918 în localul Casinei Romane are loc adunarea electiva a cercului electoral Beius-Vascau în care din ordinul Consiliului National Român Central sunt alesi 5 delegati pentru Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia printre care si beiusenii Ioan Ciordas si Ilarie Crisan.Episcopul orădean Samuil Vulcan a înființat în anul 1828 la Beiuș un gimnaziu greco-catolic, devenit în 1998 Colegiul Național "Samuil Vulcan".Dupa primul razboi mondial se impunea ca o necesitate redresarea economica a Tarii Beiuslului. Reforma agrara din 1921 aduce unele imbunatatiri, contribuind la dezvoltarea relatiilor de productie capitaliste din agricultura si îmbunatatind situatia materiala a unei parti a taranimii.Perioada Dictatului de la Viena a constituit o perioada grea pentru orasul Beius deoarece fiind situat în partea care nu fost a cedata, devine resedinta de judet unde sunt mutate toate autoritatile si institutiile judetene cu personalul lor si în plus a trebuit sa faca fata unui mare numar de refugiati în conditiile în care orasul si locuitorii nu erau suficient de înstariti. Cu toate acestea în oras existau comercianti, mici meseriasi, cca. 236 functionari, dispensar, spital precum si institutii publice: Pretura, Primaria, Judecatoria mixta, Comisariat de Politie, Perceptie fiscala, Garda Financiara, Ocol Silvic, Oficiul PTT, Spital de stat, Gara CFR, Regimentul 35 artilerie, biserici, scoli. În oras mai functionau o sala de teatru, cinematograf, hotel, camin de ucenici.

Date generale

  • Relief:
Orasul este înconjurat de lanturi muntoase cele mai înalte creste ale Apusenilor, Muntii Bihorului, Muntii Codru Moma, Vladeasa si Padurea Craiului. Este asezat pe malul drept al Crisului Negru si strabatut de afluentul acestuia - Valea Nimaiesti care imparte orasul în doua parti.

  • Populatie:
Orasul Beius are 11.000 locuitori cu localitatile din jur.

  • Teritoriu:
teren arabil 1252ha, pasuni 620ha, fânete 74ha, vii si pepiniere 1ha; total teren agricol 1850ha; paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera 199ha, ape 31ha, zone pentru constructii (intravilan si extravilan ) 267ha; total teren neagricol 596ha.

Economia

Dezvoltarea economica si demografica a orasului Beius a fost destul de lenta pâna la reforma administrativ-teritoriala din 1968 când în oras sunt amplasate o seama de institutii având caracter teritorial printre care: Oficiul muncii, ADAS, Oficiul de gospodarire a apelor, Depozitele UJCOOP, Tribunalul teritorial, Judecatoria, filiala Bancii Nationale si altele care au oferit noi locuri de munca. Dintre sectiile având un caracter productiv amintim: Santierul de drumuri, Coloana auto si Serviciul de investitii IMTF, Coloana ITSAIA, Santierul TCL etc.În anul 1972 a fost data în folosinta Fabrica de Mobila, în 1977 intra în productie Fabrica de Masini de Gaurit.Locuitorii din Tara Beiusului sunt într-o relatie de dependenta cu orasul Beius care le asigura locuri de munca, posibilitati de aprovizionare, prestatii de servicii publice, educationale si culturale.

Turism

S-au descoperit unele urme stravechi de locuire din paleolitic în toata depresiunea Beiusului, în pesterile de la Chiscau, Valea Sighistelului, Recas, Meziad, Câmpani. Pe Piatra Petranilor si la Meziad au fost gasite asezari neolitice fortificate.S-au descoperit unele urme stravechi de locuire din paleolitic în toata depresiunea Beiusului, în pesterile de la Chiscau, Valea Sighistelului, Recas, Meziad, Câmpani. Pe Piatra Petranilor si la Meziad au fost gasite asezari neolitice fortificate.

BihorOrașe în județul BihorȘcoala Ardeleană

Forrás: Wikipedia Beiuș