Boian

WIKI REFRESH thumb|150px|left|Biserica fortificată din Boian

Boian (germană: Bonnesdorf, maghiară: Alsóbajom) este un sat aparținător de comuna Bazna în județului Sibiu, Transilvania, România.

Istoric

Prima atestare documentară a parohiei Boian datează din anul 1309 în actul "Teodorich de villa Boneti".

În anul 1335 parohia Boian aparținea de "Archidiaconatus Cocllorum" ("Kokel" este denumirea germană a râului Târnava).

În secolul sfârșitul secolului al XIV-lea (probabil 1486-1490) domeniul Cetății de Baltă din care făcea parte și satul este stăpânit în calitate de castelani de unii domni ai Moldovei începând cu Ștefan cel Mare. Ca și în cazul Ciceului, era vorba de o danie din partea regelui Ungariei pentru a putea servi de eventual refugiu, de azil (descensus)<ref> Adrian Andrei Rusu Ștefan cel Mare și Transilvania. Un inventar critic, date nevalorificate și interpretări noi </ref>. Cu același titlu domeniul este stăpânit de Bogadan al II-lea iar în 1529 ajunge în posesia lui Petru Rareș.

Biserica fortificată

thumb|right|300px|Biserica fortificata din Boian, turn de poartă și zid de incintăBiserica parohială luterană a fost construită în 1404, din piatră, în stil de biserică-sală, compusă dintr-o navă și un cor dreptunghiular. În 1506, biserica este fortificată prin ridicarea deasupra corului a unui etaj de luptă cu creneluri și ambrazuri, sprijinit pe pile de zidărie și console între care se deschid guri de smoală. Bolta în rețea ce acoperă nava, specifică perioadei goticului târziu, este datată 1518. Din aceeași perioadă provin și ancadramentele portalurilor de nord și sud. O noua boltă este înălțată și deasupra navei, transformată în 1900 în tavanul de stuc de astăzi.

Pe peretele de nord al corului se păstrează urme de pictură murală, asemănătoare din punct de vedere tematic și stilistic cu cele păstrate în biserica din Mediaș și databile în a doua jumătate a secolului XV.Cetatea înconjurătoare datează din prima jumătate a secolului al XVI-lea. Tot de atunci datează și ferestrele și portalurile din piatră, în stil gotic.

Turnul clopotniță, totodată un turn de intrare în cetate, poartă stema Moldovei, care se repetă și deasupra portalului de nord al bisericii.

Biserica a fost refacută în anii 1766, 1825 și 1968. Vechiul altar din secolul al XV-lea se află la Muzeul Brukenthal, actualul altar datând din anul 1772, fiind făcut de meșterul Michael Zillmann și pictat de medieșanul Stephan Adolf Valepagi. În turnul clopotniță sunt trei clopote. Clopotul cel mare datează din anul 1477 și este inscripționat astfel: "O REX GLORIAE VENI CUM PACEM" iar cel mic din 1644 poartă inscripția: "VERBUM DOMINI MANET IN ETERNUM".

Note

<references/>

Legături externe

Biserici fortificate din TransilvaniaLocalități în județul Sibiu
Forrás: Wikipedia Boian,_Sibiu

Foto din regiune