Borsec

WIKI REFRESH thumb|250px|right|Izvor de apă minerală în Borsecthumb|250px|right|Viaductul căii feratethumb|250px|right|Vila 29Borsec (în maghiară Borszék, în germană Bad Borseck) este un oraș în județul Harghita, Transilvania, România. Are o populație de 2.864 locuitori, dintre care 21,2% români, 78,2% maghiari, 0,5% țigani, 0,1% alții.

Geografie

Orașul Borsec se află la 26 km de Toplița pe drumul național 15 care duce spre Piatra Neamț . Înconjurat de Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Gurghiu și Masivul Ceahlău, orașul este situat la o altitudine de 880 m.Distanța de la orașele mai importante din zonă: Toplița 28 km, Bicaz 91 km, Deda 44 km, Miercurea Ciuc 125 km, Brașov 186 km. De la Borsec se pot face excursii la Vf. Fagului (1310m), Vf. Chiurezu Mare (1492m). Există o linie de cale ferată de 6 km construită în 1952 care face legătura cu Capu Corbului.

Istorie

A fost stațiunea cea mai importantă din Transilvania situat în partea nordică a județului Harghita, fiind și localitatea cea mai nordică a ținutului Gheorgheni. A primit rang de oraș în anul 1956 - vizitatori orașului dându-i denumirea de regina apelor minerale. Renumit pentru izvoarele de apă minerală și clima sa deosebită.

În zonă au avut loc tăieri masive de pădure. Viața economică în afara de exploatarea lemnului este reprezentată de exploatarea cărbunelui brun, exploatarea calcarului și travertinului, prelucrarea lemnului precum și industria alimentării. În localitate există o foarte importantă fabrică de îmbuteliere a apei minerale, denumită Regina Apelor Minerale SA. Populația cu ocazia recensământului din 1992 a fost de 3.053 locuitori. Stațiunea este vizitată de mulți turiști care vin pentru efectul curativ a apelor minerale, dar și pentru aerul puternic de munte și peisajul deosebit de frumos din zonă.

Borsecul este compus din două cartiere: Borsecul de Sus și Borsecul de Jos. Acesta din urmă se află de a lungul șoselei naționale 15 iar Borsecul de Sus se află pe platoul de travertin și practic acest cartier este stațiunea turistică propriu zisă.

Izvoare de apă minerală

Izvoarele de apă minerală sunt numeroase și calitativ foarte bune - fiind de renume mondial. Dintre acesteia sunt 5 izvoare a căror apă se îmbuteliază. Izvoare: Izvorul Central (cu un debit de 230.000 l/zi), Izvorul Boldizsár (izvorul 3, debit de 6.600 l/zi), Izvorul László (izvorul 5,debit de 5.100 l/zi), Izvorul Lázár (izvorul 6), Izvorul Republica (debit de 75.000 l/zi), Izvoarele Horia, Closca, Crisan, J. Pierre Curie (la picioarele Dealului Rotund, cu un debit de 3800 l/zi, conține radiu), Izvorul Kossuth (izvorul 10, debitul este în scădere), Izvorul Petőfi (izvorul 11, debit de 900 l/zi).

Efectele curative: sunt foarte bune în afecțiuni ale sistemului circulator, afecțiuni ginecologice, afecțiuni neuritice, diferite boli ale rinichilor, afecțiuni ale sistemului endocrin, diabet și altele. Se pot face cure interne prin consumul direct a apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete, etc.

Curiozități turistice

  • Izvoarele 3, 5, 6 și 10, deasemenea Vilele 51, 53, 56, 50, Pensiunea, Vila 120, 13 și 14, centrala electrică, Vila Kaláka sunt declarate ca monumente arhitecturale.
  • Dealul Rotund este o formațiune de travertin de 975 m înălțime format de a lungul timpului din depunerile de minereu ale apelor călduțe bicarbonate. Acest travertin a fost exploatat și folosit la ornamentarea diferitelor clădiri din București și Miercurea-Ciuc.
  • Peștera de gheață s-a format într-o grotă a masivului de travertin. Apa se infiltrează aici iar gheața se îngroașă pe timp de iarnă și se topește primăvara târziu.
  • Biserica ortodoxă din localitate a fost construită inițial ca biserică catolică. Este considerat a fi un monument cultural și arhitectural.
  • Izvorul principal, principalul izvor al localității.
  • Grota Urșilor (în zona Dealului Rotund)
  • Cetatea Bufniței, "Ősforrás" unde acum 150 de ani a fost un mic lac; aici a fost construit primul ștrand, "Tündérkert". Formațiunile travertinice de aici se exploatează în scopuri industriale.

Legături externe

Orașe în județul HarghitaStațiuni balneo-climaterice româneștiOrașe în România


Forrás: Wikipedia Borsec

Foto din regiune

Csíksomlyó
Upload foto!

Ofertă