Ceanu Mare

Ceanu Mare (în, în trad. "Ceanu Mare de Câmpie", colocvial Csán) este o comună în județul Cluj.

Geografie

Comuna se află în sud-estul județului Cluj, la 20 km de orașul Câmpia Turzii, 30 km de Turda și 60 km de Cluj-Napoca. Comuna Ceanu Mare se întinde pe o suprafață de 134 km<sup>2</sup>, având o populație de peste 4.300 de locuitori, dispuși în satul reședință de comună Ceanu Mare și satele Boian, Bolduț, Ciurgău, Dosu Napului, Fânațe, Hodăi-Boian, Iacobeni, Morțești, Stârcu, Strucut și Valea lui Cati. Clima zonei este una temperat-continental moderată.

Majoritatea satelor comunei sunt dipuse pe cursurile râurilor Valea Lată și Valea Largă, pe relieful delurilor joase ale Câmpiei Transilvaniei.

La nord, comuna se învecinează cu comuna Cojocna, la nord-vest cu comuna Frata, la vest cu comuna Ploscoș, la sud cu Viișoara și Tritenii de Jos, iar la est cu comuna Valea Largă din județul Mureș.

Istoric

Satul Ceanu Mare apare menționat din 1293 sub denumirea de Chan într-un document al Cancelariei Regelui Andrei al Ungariei. Satele Boian și Iacobeni apar menționate din secolul XIV, iar celelalte așezări ale comunei au fost înființate după evul mediu.

În documente din 1465, este menționată existența în zonă a unor sate românești cneziale, cum ar fi "Voievodatul Cean" cu centrul în localitatea Cean. Representanți ai comunei au fost presenți în 1918 la adunarea de la Alba Iulia prin care s-a hotărât unirea Transilvaniei cu România.

Eveniment

Pe 12 august 2004, Gerhard Schröder, pe atunci cancelar al Germaniei, s-a recules la Ceanu Mare la mormântul tatălui său Fritz Schröder, care a fost caporal în armata germană, în cel de-al doilea război mondial, ucis în luptă pe 4 octombrie 1944 de o rachetă rusească Katiușa, în timpul retragerii.

Cultură

În anul 2005, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, din Cluj-Napoca, a publicat o monografie, întocmită de Remus Hădărean, cu titlul: Ceanu Mare - 710 ani.

Obiective turistice

  • Biserica Reformată-Calvină (1861).
  • Biserica Ortodoxă (1870).

Legături externe

Pagina primăriilor din județul Cluj Cities from Cluj county (Lista localităților din județul Cluj) Tabelul soldaților germani îngropați la Ceanu Mare

Galerie de imagini

<gallery>Imagine:CeanuMareHarta.jpg|Harta de amplasament a comunei Ceanu Mare, județul ClujImagine:CeanuMareFritzSchroeder.jpg|Mormântul lui Fritz Schröder din Ceanu Mare (în curtea Bisericii Ortodoxe)</gallery>

Localități în județul Cluj

Forrás: Wikipedia Ceanu_Mare,_Cluj