Cugir

Așezarea geografică, suprafața, vecinii

Cugir este un oraș din județul Alba, Transilvania, România. Teritoriul orașului ocupă partea de sud-vest a județului, iar orașul propriu-zis este situat în partea nordică a acestui teritoriu. Are în subordine administrativă localitățile Bocșitura, Bucuru, Călene, Fețeni, Goașele, Mugești și Vinerea.

În imediata apropriere spre est, sud și vest se ridică dealuri ce depășesc 700 m altitudine, în mare măsură acoperite cu foioase și plantații de pin. Spre sud de aceste dealuri se intinde regiunea muntoasă, grupa munților Șureanu ce face parte din Carpații Meridionali, iar spre nord șerpuiește lunca și terasele râului Cugir.

Din punct de vedere geografico-matematic, localitatea se află la intersecția paralelei de 45’ 49” latitudine nordică cu meridianul de 23’ 34” longitudine estică, situându-se la 15 km sud de Valea Mureșului, la 25 km est de Orăștie, 35 km sud – vest de Sebeș și 45 km sud-vest de municipiul Alba Iulia.

Orașul Cugir este situat în zona de contact a culoarului depresionar al Orăștiei cu Munții Șureanu, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, la o altitudine de 300m față de nivelul mării.

Orașele capitală de județ apropiate Cugirului sunt :

  • municipiul Alba-Iulia – 45 km sud-vest,
  • municipiul Sibiu – 97 km,
  • municipiul Deva – 45 km,
  • municipiul Cluj-Napoca – 149 km.
Administrativ teritoriul orașului Cugir se învecinează: Cugirul s-a dezvoltat din vechea așezare rurală Kudsir, atestată documentar în anul 1493, devenind oraș în anul 1968.

Clima

Tipul de climat este temperat-continental-moderat.Acesta se caracterizează prin temperatura medie anuală de 8<sup>0</sup>-10<sup>0</sup>C și un regim potrivit de precipitații de 600-700 mm anual.

Pe teritoriul orașului Cugir, datorită diferenței reliefului în altitudine și condițiile climatice sunt diferențiate. Se poate vorbi astfel de un microclimat a zonei de luncă, terase și dealuri și despre climatul de munte.

Vezi și

  • Listă de localități din județul Alba
  • Listă de comune din județul Alba

Legături externe

Orașe în județul AlbaOrașe în România
Forrás: Wikipedia Cugir