Dana

Deva (,) este reședința și al doilea oraș ca mărime din județul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populație de 75.918 locuitori.

thumb|245px|Deva — vedere de pe Cetate

Geografie

Orașul este străjuit de colina cetății, de câteva dealuri și se învecinează cu apele Mureșului. La o distanță de 10 km se află orașul Simeria.

Localizarea geografica.

Istorie

Prima atestare documentară de existență a municipiului nostru menționeaza anul 1269.

Obiective turistice

La poalele cetății un parc e străbătut de alei și în parte amenajat pentru copii: "Parcul Cetății".

Castelul Bethlen sau "Magna Curia" (Curtea Mare, cum i se mai spunea) a fost construită în sec. XVI. Inițial a fost conceput în stilul Renașterii, dar restaurările ulterioare (în 1621 ordonate de Gabriel Bethlen și în prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat și elemente baroce. Azi, castelul adăpostește Muzeul Județean Hunedoara — Deva, în care sunt expuse numeroase piese privind dezvoltarea societății omenești pe aceste locuri; bogate sunt și exponatele secției științele naturii.

Cetatea înseși, a fost și rămâne un obiectiv turistic atrâgâtor. În ultimii ani a fost conceput un program de amenajare pentru a o pune în valoare și a o face accesibila tuturor vârstelor. Peste cateva zile voi urca pe Cetate și promit că voi reveni cu noutăți (aprilie 2006). Pentru cei mai curioși si în bună formă fizică le recomand o ieșire la Cabana Căprioara: acces pe strada Aurel Valicu, până la capatul străzii și al orașului, în mașină sau pe jos.

Sala de sport specială a Școlii Sportive din Deva unde Octavian Belu a antrenat sportive ce au continuat tradiția gimnasticii românești, începută cu Nadia Comăneci și continuată cu Ecaterina Szabo ș. a. După sala de sport se ascunde "Stadionul Cetate", unde evoluează echipa de fotbal "Mureșul Deva".

La ieșirea din parc, de-a lungul străzii pietonale încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Prefecturii, Judecătoria, Colegiul Național Decebal, recent renovat în 2004, Teatrul de revistă al Devei, Primăria, Liceul Pedagocic și Liceul "Regina Maria", toate împreună formează orașul vechi.

Comunitatea maghiară din oraș

În anul 2002 trăiau în Deva 7.331 maghiari, reprezentând 9,6% din totalul populației orașului. În Deva funcționează Grupul Școlar Teglas Gabor și Liceul Catolic, instituții cu limba de predare maghiară. În oraș funcționează editura Corvin.

Personalități

  • Francisc Nopcsa, (* 1877, Deva) baron, paleontolog, cercetător al dinozaurilor
Urmasii baronului Nopcsa, poarta numele romanizat Nopcea.

Orașe înfrățite

  • Arras (Franța)
Simbolul înfrățirii celor două localități, este locul cunoscut în Deva sub numele de "Place Arras" (Piața Arras)!

Orașe în județul HunedoaraOrașe în România

Forrás: Wikipedia Deva

Foto din regiune

Ofertă