Făget

Făget este un oraș în județul Timiș, Banat, România. Are o populație de 7.201 locuitori. De Făget aparțin alte 10 localități din imediata apropiere: Bătești, Begheiu Mic, Bichigi, Brănești, Bunea Mare, Bunea Mică, Colonia Mică, Jupânești, Povârgina și Temerești .

Localizare

Orașul Făget este situat în sud-vestul României, pe malurile râului Bega. În cadrul județului Timiș se află în partea de est, la o distanță de 33 km de municipiul Lugoj, de care se leagă prin drumul național DN 68A. Acelasi drum spre est pune orașul în legătură cu municipiul Deva, aflat la o distanță de 68 km. Orașul este străbătut și de calea ferată Lugoj - Făget - Ilia.

Istorie

Cetatea Făgetului este atestată documentar pentru prima dată în 1548. A constituit timp de 150 de ani obiectul unor aprige confruntări între români, turci și austrieci, lucru confirmat și de către săpăturile arheologice. Paralel cu cetatea militară a evoluat și așezarea civilă, devenind într-o perioadă relativ scurtă de timp, cea mai importantă localitate din zonă. Cetatea a fost demolată de către turci în 1699. În 1900 Făgetul este colonizat cu maghiari.

Populație

Orașe înfrățite

  • 20px Szekszárd, Ungaria

Legături externe

Anuarul Socec al României Mari, 1924-1925 - de la Biblioteca Congresului S.U.A.

BanatOrașe în județul TimișLocalități în Banat

Forrás: Wikipedia Făget