Feleacu

WIKI REFRESH Feleacu (în, colocvial Felek, în), mai demult Feleac, este o localitate în județul Cluj, Transilvania, România. De pe dealul pe care se află satul se poate vedea o panoramă frumoasă a Clujului.

Istoric

Satul a fost întemeiat în jurul anului 1370 când Ludovic I a aprobat colonizarea a 20 de familii de grăniceri din Mărginimea Sibiului pe locul denumit în germană „Fleck” (de aici vine numele maghiar si românesc al satului), pe coama unui deal invecinat, cărora le-a fost încredințată paza și întreținerea drumului care străbătea Pădurea Feleacului dinspre Cluj spre Turda. La sfârșitul secolului al XV-lea a fost ridicată din piatră biserica ortodoxă Sf. Paraschiva, în stil gotic. Nicolae Iorga datează construcția ceva mai devreme, la mijlocul secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Ioan de Hunedoara. La sfârșitul secolului al XIX-lea a fost instalat un bust al lui Ștefan cel Mare la vest de biserică, pe cheltuiala lui Gheorghe Sion. Biserica a fost restaurată în perioada interbelică sub patronajul regelui Ferdinand al României, după planurile arhitectului Károly Kós.

Geografie

Comuna Feleacu se situează la doar 7 km, de reședința de județ, Cluj-Napoca, pe culmea dealului Feleacului, la o altitudine de 700 metri. Suprafața comunei este de 61,7 km², ea compunându-se din 5 localități:

  • Feleacu, sat reședință de comună
  • Gheorghieni
  • Vâlcele
  • Sărădiș
  • Casele Micești
Populația întregii comune Feleacu (cele 5 sate) este de 3.818 locuitori, din care 73,4% sunt români, 25,6 % maghiari, 0,9% romi și 0,1% alte etnii.

Din 2005 localitatea are și o pârtie de schi cu lungime de 800 de metri, dotată cu tunuri de zăpadă artificială și teleschi.

Personalități

Aici s-a născut Ștefan Micle (1820-1878), profesor de fizică, rector al Universității din Iași și soț al poetei Veronica Micle.

Obiective turistice

  • Biserica ortodoxă din Feleacu

Galerie de imagini

<gallery>Imagine:FeleacMap.jpg|Poziția comunei Feleacu pe hartăImagine:Biserica din Feleac.jpg|Biserica din Feleacu</gallery>

Note

<references/>

Legături externe

Pagina primăriilor din județul Cluj Cities from Cluj county (Lista localităților din județul Cluj) <div class="Boxmerge">

</div>Localități în județul Cluj

Forrás: Wikipedia Feleacu,_Cluj

Foto din regiune