Gheorgheni

WIKI REFRESH Gheorgheni (în, în trad. "Sânnicolau Gurghiului") este un municipiu din județul Harghita, Transilvania, România. Are o populație de 20.018 locuitori și se află la altitudinea de 810 m.

despre oraș

Orașul are trei cartiere: cartierul Bucin, cartierul Floriilor și cartierul Revoluției. Pe lângă acestea putem adauga zona de centru, precum și zonele locuite foarte extinse aflate la marginea acestor cartiere. O populație însemnată a orașului locuiește la casă, în partea de sus a orașului, zonă numita Helszeg de către locuitori.Orașul este situat în partea de est a depresiunii Gheogheni (care se mai numește și Depresiunea Giurgeului). Aceasta este prima depresiune strabătută de Mureș.Orașul Gheorgheni este traversat de la est la vest de către Belchia, un afluent al Mureșului.Deasemenea, precum și pârâul Belchia, orașul este alungit pe aceiași directie: est-vest.

Orașul, deși are 3 cartiere și este municipiu, nu se poate bucura de un bloc de locuit de 10 etaje, cea mai înaltă construcție fiind un turn din zona industrială, care e situat în zona cea mai puțin locuită, cea 'de dincolo de cale ferată', în vestul orașului.Cu toate acestea, orașul are mari șanse de a deveni un oras turistic de prim rang, deoarece poziția geografică este foarte potrivită: între munți, în apropierea lacului de baraj natural Lacu Roșu (Lacu Roșu, Harghita)+ la 25 km, iar la 60 km se află stațiunea Praid.

Populația orașului este predominat formată din maghiari(cu mult peste 50%), astfel populaîia română fiind mitoritară.Există un singur liceu de limba romănă, 'Liceul Teoretic Sfântu Nicolae', cu maxim 2 clase de elevi terminale (clasa XII), și o școală profesională.

În jurul orașului

În jurul orașului găsim Lacu Roșu, Cheile Bicazului, și câteva sate cu populație foarte redusă

 

  • vvflorin, vancea florin 14 martie 2007 16:13 (EET)

Orașe în județul HarghitaMunicipii în RomâniaOrașe în România

Forrás: Wikipedia Gheorgheni

Foto din regiune

Ofertă