Hateg

Haţeg este un oraş în judeţul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populaţie de 10.935 locuitori.

=Tara Hategului - Istoria & Geografia]DATE SI INFORMATII ISTORICE DESPRE TARA HATEGULUITara Hategului isi datoreaza numele, la fel ca si alte regiuni ale tarii (Tara Fagarasului, Tara Lovistei, Tara Zarandului), sirurilor de munti care o inconjoara de jur imprejur. In cazul Hategului sunt Muntii Sureanu, Retezat, Tarcului si Poiana Rusca.Cadrul geografic bine individualizat al regiunii a generat in timp datini folclorice si mestesuguri traditionale, un port popular inconfundabil, traditii si obiceiuri populare foarte bine conservate. Toate acestea fac din Tara Hategului o regiune etnografica distincta si bine personalizata a Romaniei. Istoria Tarii Hategului se confunda cu istoria nasterii poporului roman prin zamislirea daco-romana. La granita de vest a Tarii Hategului se afla campul pe care s-au petrecut doua dintre razboaiele romane pentru cucerirea Daciei, cele de la Tapae, langa Portile de Fier ale Transilvaniei, azi comuna Zeicani, ultima dintre aceste batalii (105-6 AD ) marcand sfarsitul eroicei rezistente a regelui Decebal si a armatei sale,sfarsit prin care Dacia a devenit provincie romana cu centrul militar in castrumul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, in vestul Tarii Hategului, la numai cativa kilometri de Tapae. Vestigiile arheologice ale acestei perioade de inceput a natiei romane abunda in Tara Hategului, iar toate secolele care au trecut de atunci si-au lasat aici inscrisa dainuirea in piatra. Nicaieri in Romania scurgerea istoriei nu este marcata de atatea insemne durabile ca in Tara Hategului. Din epoca romana se pastreaza la Sarmizegetusa Ulpia Traiana vestigiile amfiteatrului gladiatorilor, ale forumului si bazilicii, precum si ale multor temple (templul lui Liber Pater,al Augustalilor, al lui Silvanus, al lui Esculap si al Hygiei). Cresterea si descresterea imperiului roman pe teritoriul Daciei cucerite (secolele I-IV A.D.) a fost urmata de organizarea feudala a cnezatelor,din care s-au pastrat aici urme ale unor edificii religioase precrestine ,care in buna parte au regenerat in constructie marmora alba a edificiilor romane parasite.

Pe temeliile edificiilor precrestine au fost durate bisericile de la Densus, o perla a arhitecturii medievale din sudul Transilvaniei,cea mai veche biserica din Romania, cele dela Streisangeorgiu, de la Santamaria Orlea, Sanpetru, Ostrov, toate construite intre secolele XII si XV. Din aceasi perioada dateaza Ceatatea Colt ,construita inexpugnabil pe abrupturile Muntilor Retezat ,in apropierea comunei Rau de Mori , locul care se pare l-a inspirat pe Jules Verne in scrierea Castelului din Carpati, turnurile de observatie care se insiruiau pe creasta dealurilor de la Crivadia,in estul Tarii Hategului pana la Rachitova in vest, ce vesteau prin focuri aprinse apropierea atacatorilor, de asemenea o serie de castele, resedinte ale cnezilor din regiune, asa cum sunt cele de la Santamaria Orlea, construita in 1363 si refacut 4 secole mai tarziu, si cel de la Pesteana. Edificiile monastice de la Prislop ,a caror constructie a inceput in 1404 ,devenind in secolele XVI si XVII centrul cultural al intregii parti de sud a Transilvaniei constituie o emblema a Renasterii in aceasta regiune din centrul Romaniei.

Din perioada ocuparii habsburgice a Banatului si Transilvaniei (secolele XVIII si XIX) s-au pastrat in Tara Hategului o serie de cladiri nobiliare, castele si conacuri, asa cum sunt cele din comunele Nalat-Vad, langa orasul Hateg, Pesteana, Unirea-Berthelot, Sacel, in aceasta din urma aflandu-se conacul in care si-a petrecut o parte a vietii paleontologul de renume mondial Franz von Nopcsa, initiatorul cercetarilor asupra dinosaurilor din Tara Hategului. Familiei Nopcsa i-a apartinut si conacul din comuna General Berthelot (fosta Unirea). Dupa primul razboi mondial si reintregirea Romaniei, conacul, abandonat alaturi de toate proprietatile, de catre familia Nopcsa, a fost daruit de care Regele Ferdinand al Romaniei Generalului Mathias Berthelot, in semn de recunoastere a contributiei pe care armata franceza a avut-o alaturi de armata romana la eliberarea teritoriilor ocupate. In actul de improprietarire au fost cuprinse si 70 ha de teren agricol, livada si padurea. Conform dorintei Generalului Berthelot veniturile realizate anual de pe aceste terenuri au fost destinate unor burse de studii la Scoala Militara Superioara Saint Cyr de la Paris pentru tinerii militari romani. Din pacate conacul Berthelot se afla intr-o avansata stare de degradare, dupa ce in el a fost folosit, de catre IAS,ul din comuna, drept loc de depozitare a sacilor cu ingrasaminte chimice.

Trebuie mentionat ca, nicaieri in Romania pe o intindere relativ restransa, de numai 1000 kmp, nu se intalneste o densitate mai mare a locurilor cu pregnanta semnificatie istorica si culturala, insiruite pe durata a doua milenii, carora li se alatura spre intregirea valorii acestei regiuni, siturile cu dinozauri unice in lume si peisajele incantatoare ale muntilor imp?duriti in care curgerile rapide ale raurilor au sapat adanc, dar si cele ale colinelor cu livezi si ale sesurilor cu culturi agricole.

Sursa: eHATEG PROIECTUL GEOPARK PRIMARIA HATEG

Legături externe

Oraşe în judeţul HunedoaraOraşe în România
Forrás: Wikipedia Haţeg

Foto din regiune

Krizba
Torda
Upload foto!