Iernut

WIKI REFRESH Iernut (în, în) este un oraș în județul Mureș, Transilvania, România. Sate componente ale orașului sunt: Cipău, Deag, Lechința, Oarba de Mureș, Porumbac, Racameț, Sălcud și Sfântu Gheorghe.

Orașul este situat în vestul județului, pe râul Mureș, pe DN13 la 2 kilometri de intersecția acestuia cu DN14A.

Istoric

Atestat documentar din anul 1257 cu numele de Ranoltu. Pe situl orașului s-au găsit vestigii ale unei colonii romane.În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit unele fragmente ceramice aparținând epocii neolitice (4500-2500 i.e.n.) În pofida existenței dovezilor arheologice de necontestat din perioadele anterioare, cel mai vechi document scris care s-a păstrat datează abia din anul 1257.Aici a trăit și Apafi Mihály II, împăratul ales al Ardealului.

Populație

La recensământul din 2002 au fost înregistrați 9.523 de locuitori, dintre care 7.229 români, 1.426 maghiari, 852 țigani, 12 germani și 4 de alte naționalități.

La alegerile locale din 2004 a fost ales primar Vasile Cornea (PSD).

Obiective turistice

  • Biserică reformată edificată în stil gotic între 1486-1593. În cimitirul bisericii se găsesc vechi pietre funerare.
  • Castelul Kornis - Rakoczi - Bethlen din Iernut a fost construit de Gáspár Bogáti în stil renascentist (1545). Ancadramentul portalului datează din 1574, fiind realizat tot în stilul Renașterii . Clădirea a fost modificată între 1650-1660 de principele Transilvaniei Gheorghe Rákóczi al II-lea, după planurile arhitectului venețian Agostino Serena. Edificiul îmbină elemente ale goticului târziu cu elemente renascentiste. A funcționat o bună perioadă de timp ca liceu agricol dar în prezent este lăsat în voia sorții,nemaiocupăndu-se nimeni de el.
Orașe în județul MureșOrașe în România
Forrás: Wikipedia Iernut

Foto din regiune

Ofertă