Predeal

Predeal este un municipiu în județul Brașov, Transilvania, România, fiind orașul situat la cea mai mare altitudine în România.

Așezare geografică

Predealul situat pe Valea Prahovei lângă trecătoarea cu același nume din Carpații Meridionali aflată la altitudinea de 1.060 m, fiind cea mai importantă trecătoare între Muntenia și Transilvania, în același timp una din legaturile dintre Budapesta, capitala Ungariei, și București, capitala României. Prin Predeal trece Drumul Național DN1 și o cale ferată electrificată pe două sensuri. Orașul este delimitat de 5 masive: Postăvarul, Piatra Mare, Bucegi, Baiului și Fetifoi.În trecut, aici a fost granița între Imperiul Austro-Ungar și România.În timpul primului Război Mondial aici s-au dat lupte grele.

Populație

La recensământul din 2002 Predealul avea 5.615 locuitori împărțiți astfel:
  • după etnie: 5.447 români, 125 maghiari, 21 germani, 16 rromi și 6 alte naționalități
  • după religie: 5.323 ortodocși, 180 romano-catolici, 23 greco-catolici, 18 refomați, 14 evanghelici sinodo-prezbiterieni, 49 de alte confesiuni, 13 liber cugetători, 4 atei, 1 nu și-a declarat credința.

Obiective Turistice

În prezent, Predealul este cunoscut mai ales iarna datorită telescaunului și teleschiurilor de care dispune oferind posibilitatea de a schia pe 5 pârtii.

Legături externe

Orașe în județul Brașov
Forrás: Wikipedia Predeal

Ofertă