Reghin

WIKI REFRESH Reghin (în, în) este al doilea oraș ca mărime din județul Mureș, Transilvania, România. Are o populație de 36.023 locuitori.

Istoric

Vechea denumire a Reghinului este aceea de "Reghinul Săsesc", traducere românească a denumirii germane "Sächsisch Regen" sau a celei ungurești "Szaszregen". Într-o diplomă emisă în anul 1228 de regele Ungariei Andrei II este menționat ca "Regun".

„Societatea de plutărit” a fost, în ceea ce privește răspândirea și cuprinderea afacerii, de departe cea mai importantă din Reghinul Săsesc, chiar cea mai importantă din Transilvania. Această situație a fost favorizată în primul rând de poziția favorabilă a localității pe valea Mureșului, râu pe care veneau plutele din munții Călimanului.Comerțul cu lemnul și cu plutele a fost una din cele mai importante activități desfășurate de locuitorii vechiului Reghin. Poziția favorabilă a localității în apropierea munților Gurghiu și Călimani cu suprafețele lor întinse de pădure erau o adevărată provocare pentru spiritele întreprinzătoare din această localitate.În anul 1853 mai mulți negustori cu plute din Reghinul Săsesc s-au asociat într-o societate, conformându-se principiului care spune că unirea dă putere; fiecare membru primea, pentru funcția sa, o remunerație potrivită. Deja în următorul an, 1854, mai mulți lipoveni contribuiau la această societate, astfel căcei din Reghin se ocupau cu procurarea și transportul plutelor iar lipovenii cu vinderea lor ; dar pentru că lipsea coeziunea și o anumită conducere, nimeni nu mai asculta, fiecare voia să conducă după opinia sa, în anul 1855 mai mulți membri au ieșit afară din această așa zisă „companie” și împreună cu alți lipoveni au întemeiat „Compania de plutărit Wermescher” ai cărei membri finanțau activitatea.

Bibliografie:Din activitatea Societății de plutărit din Reghinul-Săsesc(1853-1908) de Dorin-Ioan Rus,Revista Bistriței, vol XV, 2000,Bistrița, p. 91-95

Așezare Geografică

Municipiul este situat pe râul Mureș, la confluența acestuia cu râul Gurghiu, la 46°46'33" latitudine nordică și 22°42'30" longitudine estică. Altitudinea la care este situat orașul este de 395 m, punctul geografic cel mai de jos fiind râul Mures - 350 m iar cel mai înalt Pădurea Rotundă - 455 m.

Prin termenul de "Reener Ländchen" se înțelege ținutul etnografic săsesc din jurul reghinului

Municipiul Reghin are o suprafață de 7.282 ha, din care: 785 ha curți și clădiri; 62,5 ha străzi, 41,61 ha parcuri și zone verzi; 1.334 intravilan; 4.345 ha suprafețe agricole și 624 ha fond forestier.

În Reghin își are sediul o judecătorie, aflată în raza teritorială a Tribunalului Mureș și a Curții de Apel Târgu Mureș.

Reghinul este traversat de calea ferată Târgu Mureș-Deda, precum și de drumurile E15 Târgu Mureș-Toplița, E15/A Reghin-Bistrița, DN16 Reghin-Cluj-Napoca și de drumurile judetene modernizate Reghin-Lăpușna și Reghin-Sovata.

Municipiul se află amplasat la intersecția a două axe de intensă și veche circulație, una pe Valea Mureșului (Târgu Mureș-Reghin-Deda-Toplița) și alta pe Valea Gurghiului spre câmpia Transilvaniei (Lăpușna-Gurghiu-Reghin-Crăiești)Ținutul Reghinului poartă denumirea de Reener Ländchen (Țărișoara Reghinului).

Municipiul se află la urmatoarele distanțe față de:

  • Târgu Mureș - 32 km
  • Cluj-Napoca - 102 km
  • Bistrița - 63 km
  • Toplița - 70 km
  • Sovata - 40 km
  • Lăpușna - 42 km
  • Batoș - 14 km

Personalități

Rudolf Wagner-Régeny (n. 28 august 1903 la Reghin, d.18. septembrie 1969 la Berlin) compozitor și apoi profesor și decan la conservatorul din Rostock. În 1950 este numit profesor la conservatorul din Berlin. Unele dintre lucrările sale sunt "Genesis" (1955),"Die Fabel vom seligen Schlächtermeister" operă(1964) și "Das Bergwerk zu Falun", operă(1961).

Petru Maior a activat la Reghin ca protopop greco-catolic. Datorită eforturilor sale a fost construită la Reghin prima biserică românească din piatră, cu hramul Sfânta Treime. După interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma în anul 1948, edificiul a fost trecut în posesia comunității ortodoxe, nefiind restituit până în prezent. Ca un gest de reconciliere, în anul 2000, patriarhul Teoctist l-a vizitat la Reghin pe cardinalul Alexandru Todea, cel care în 1948 a fost protopop de Reghin.

Erhard Plesch (n. 1910 la Reghin) În 1955, Plesch a fost ales ca al 2-lea deputat federal în Germania, din partea sașilor transilvãneni.

Legături externe

Orașe în județul Mureș
Forrás: Wikipedia Reghin

Foto din regiune