Săcele

Săcele (,) este un municipiu din județul Brașov, Transilvania, România.

Amplasare

Municipiul Săcele este situat în partea de sud-est a Județului Brașov , în imediata vecinătate a Municipiului Brașov (15 km față de centrul Municipiului Brașov) fiind străbătut de DN1A (Brașov - Vălenii de Munte - Predeal) și de DN1 (București - Brașov , principala arteră națională).

Între Municipiul Săcele și Municipiul Brașov există relații strânse de colaborare în diverse domenii: cooperare între unități economice, forță de muncă ce se deplasează zilnic din Săcele spre Brașov și invers, acces la anumite facilități de transport, de cultură, sănătate și învățământ ale Municipiului Brașov.

Legătura municipiului Săcele cu Brașovul este asigurată printr-o rețea de autobuze care efectuează zilnic 120 de curse dus-întors.

Istoric

Municipiul se află pe locul vechilor sate ce au devenit, mai nou, cartiere: Baciu (Bacsfalu), Turcheș (Türkös), Cernatu (Csernátfalu), Satulung (Hosszufalu), Gârcini. Celei mai vechi așezări din această zonă datează din vremea dacilor.

În timpul stăpânirii maghiare, satele sunt menționate ca „septem villæ valacheles” (șapte sate românești).

Prima mențiune oficială datează din 16 mai 1366, regele maghiar Ludovic I de Anjou oferind printr-un act pământurile dintre râurile Timiș și Tărlung către binecredinciosul său prieten, Contele Stanislav.

Numele „Săcele” este menționat pentru prima dată într-o scrisoare a voievodului muntean Vlad Călugărul (1482-1495) către magistratul Brașovului.

Cei mai vechi locuitori ai celor șapte sate au fost „mocanii” - ciobanii locului. Sunt menționați în numeroase documente, în care se remarcă bogăția lor spirituală, culturală și materială. Dețineau mii de oi, iar satele lor erau printre cele mai prospere din zonă. În cursul procesului de transhumanță, care avea loc din Săcele până în Dobrogea, au înființat o localitate cu același nume, în județul Constanța.

Obiceiurile săcelenilor dăinuie până astăzi: Sântilie, festivalurile, costumele populare tradiționale, arhitectura etc.

În secolul XIV o importantă populație maghiară s-a stabilit în regiune, marcând dezvoltarea ulterioară a așezării.

În timpul comunismului în oraș a fost dezvoltată puternic ramura industrială, cea mai cunoscută intreprindere din municipiu fiind Electroprecizia Săcele.

După căderea comunismului, orașul și-a diversificat economia. În zilele noastre, în Săcele se află câteva fabrici de mobilă, gatere, fabrici de ambalare a cărnii.

Cultură

Municipiul are 15 biserici, de cult ortodox, evanghelic sau catolic. Pe lângă acestea, mai există și o serie de asociații culturale: Asociația cultural-artistică ASTRA și Ansamblul Maghiar.

Populație

Structura etnică a populației din Săcele este următoarea:

  • Români 71% (din care mulți sunt la origine mocani)
  • Maghiari 23%
  • Rromi 6%
Românii și maghiarii conviețuiesc pașnic, fiind un exemplu pentru relațiile interetnice din Transilvania.

Orașe înfrățite

  • Vire
  • Kisújcazare

Imagini din Sacele

<gallery>Image:Vedere_Sacele.jpg|Vedere SaceleImage:Monumentul_soldatului_necunoscut.jpg|Monumentul Soldatului NecunoscutImage:Biserica_Adormirea_Maicii_Domnului.jpg|Biserica Adormirea Maicii Domnului din Satulung</gallery>

Orașe în județul BrașovMunicipii în RomâniaOrașe în România

Forrás: Wikipedia Săcele

Foto din regiune