S緋dule演i

S緋dule演i, (denumit 槐 S滱dule演i - S滱d) <ref> 姷ainte de anul 1918 (dar 槐 dup 1918, sporadic chiar p滱 in zilele noastre), localnicii rom滱i numeau localitatea S滱d, derivaie rom滱izat de la maghiarul Szind. </ref>, (螽), este o comun 螽 judeul Cluj, Transilvania, Rom滱ia.

Istorie

姷 preajma satului a fost exploatat p緋 nu demult calcarul jurasic (螽c din perioada romana) 螽tr-o carier. Romanii au extras piatra de aici pentru edificarea castrului Potaissa. 姷 secolele XIX-XX calcarul de la S緋dule演i a servit ca materie prim pentru producia de ciment la Turda. Pentru transportul calcarului la Turda, cu c禓iva ani 螽aintea primului r罳boi mondial, s-a construit o linie ferat 螽gust lung de 10 km (abandonat 螽 anul 1999, dar de mare valoare istoric). Pentru inspectarea liniei de cale ferat 槐 transportul (ocazional) de persoane s-au folosit mai demult (p滱 prin anii 40 ai secolului XX) a榮-numitele drezine <ref> Despre drezine: Totul a plecat de la faimoasa drezin prezentat 螽 Gr緂inile Luxembourg din Paris 螽 anul 1817 de c綟re baronul Karl Drais von Sauerbronn. Drezina nu avea mijloace de propulsie, dar accelera viteza celui a榷zat pe capra ei. 姷 acela槐 an, Niepce imagineaz un vehicul identic, dar drezina c滻tig popularitate 螽 Anglia, dup 1818, ca 槐 „cal de agrement” („hobby horse”). Primul record cu acest vehicul este consemnat pe traseul Beaune-Dijon din Frana, c滱d cei 37 km au fost parcur槐 in dou ore 槐 jum綟ate. 姷 1855, potcovarul parizian Pierre Michaux 槐 fiul s綦 Ernest au ideea s plaseze dou pedale 螽 axul primei roi a drezinei, iar inima bicicletei moderne a ap綖ut. Ca o curiozitate, prin ata榮rea unor roi de fier, automobilul a fost folosit ca drezin pentru inspectarea liniilor de cale ferat. </ref> (螽 aval, 螽 direcia Turda, f綖 traciune; 覯ioi, tractate de locomotive).

Descriere

姷 spatele carierei de calcar, pe drumul care duce spre satul Petre演i, se afl Izvorul lui Alexandru Macedon, un nume bazat pe o legend popular local.

姷 vecin綟atea satului se g綼e演e Izvorul Romanilor, de unde romanii au captat apa potabil 槐 au transportat-o prin apeducte la castrul Potaissa, pe o distan de c禓iva km.

Personalit裻i

  • Bors Mih嫮y, lier al bisericii unitariene

Obiective tursitice

  • Biserica Sf. Arhangheli Mihail 槐 Gavril din S滱dule演i
  • Biserica Unitarian din S滱dule演i
  • Castelul familiei contelui Bor <ref> Bors Mih嫮y a fost o personalitate local de frunte 槐 un Mecena al Bisericii Unitariene. N綼cut la S滱dule演i la data de 17.10.1888. Tat緄: Albert Bor (mo槐er), mama: Ilka Fekete. A murit 螽 mod tragic 螽 anul 1937, la v漷sta de 50 de ani (s-a sinucis). A fost 螽morm滱tat 螽 cimitirul unitarian din S滱dule演i la 11.01.1937. Pe data de 08.08.1876, dup o excursie la Cheile Turzii, scriitorul Jokai Mor a vizitat S滱dule演i, la invitaia lui Albert Bor. </ref>
  • Monumentul Eroilor din primul r罳boi mondial
  • Calea ferat 螽gust S滱dule演i-Turda (760 mm)
Biserica Greco-Catolic Sf.Arhangheli Mihail 槐 Gavril 槐 Biserica Unitarian din S滱dule演i sunt 螽scrise pe lista Monumentelor Istorice ale judeului Cluj <ref>http://www.cultura.ro/sectiuni/Patrimoniu/Monumente/lista/cluj.pdf</ref>, elaborat de Ministerul Culturii si Cultelor din Rom滱ia 螽 anul 2004.

Note

Galerie de imagini

<gallery>Imagine:Sandulesti.jpg|<small>S滱dule演i (vedere de ansamblu a satului)</small>Imagine:SandulestiCariera.jpg|<small>S滱dule演i (fosta carier de calcar a fabricii de ciment Turda)</small>Imagine:SandulestiTren.jpg|<small>S滱dule演i (fosta cale ferat industrial 螽gust S滱dule演i-Turda)</small>Imagine:SandulestiIzvorulRomanilor.jpg|<small>S滱dule演i (Izvorul Romanilor)</small>Imagine:SandulestiBis01.jpg|<small>S滱dule演i (Biserica Greco - Catolic Sf.Arhangheli Mihail 槐 Gavril - monument istoric)</small>Imagine:SandulestiBisUnitariana02.jpg|<small>S滱dule演i (Biserica Unitarian - monument istoric)</small>Imagine:SandulestiBisOrtodNoua.jpg|<small>S滱dule演i (Biserica Ortodox din anul 1976)</small>Imagine:SandulestiMonument.jpg|<small>S滱dule演i („Monumentul Eroilor” din primul r罳boi mondial)</small></gallery>

Localit裻i 螽 judeul Cluj

Forr嫳: Wikipedia S緋dule演i,_Cluj