Sânpetru

thumb|right|250px|Vechea cetate țărăneascăthumb|right|250px|Cetatea privită din aerSânpetru (în, în dialectul săsesc Pittersbarch, în, colocvial Szentpéter) este o localitate în județul Brașov, Transilvania, România. Se află la poalele dealului Lempeș (704m) și face parte din regiunea istorică Țara Bârsei. Înspre Hărman, cresc lalele pestrițe (Fritillaria meleagris), declarate monument al naturii.

Istoric

Localitatea este atestată documentar din anul 1240 sub numele Mons Sancti Petri, fiind înființată însă mai devreme, în timpul stăpânirii teutonice, de către „grupul celor 100” de prejmereni. Tot din secolul XIII datează și biserica în stil romanic de pe dealul Sânpetrului, dărâmată în mare parte la 1794. Urmele unei picturi aflată pe unul dintre pereții cetății fortificate a dus la presupunerea că, pe acest loc, cistercienii construiseră o mănăstire în jurul anului 1240.

În urmă năvălirii turcești din 1432, Sânpetrul este parțial distrus, în același secol fiind ridicate zidurile fortificației țărănești la înălțimea de 8 metri. Într-o etapă ulterioară (1610), au fost construite și încăperi pe două etaje și cinci turnuri de apărare. Puternicul incendiu din 1625 a distrus arhiva satului, nemairămânând în ea decât acte de după 1750. O nouă năvălire a turcilor în Țara Bârsei, în 1658, aduce pentru Sâmpetru un nou incendiu devastator și o serie de victime omorâte și îngropate chiar în biserică.

În 1713 s-a prăbușit turnul clopotniței, iar la 1760 un nou incendiu distruge până la temelie casele a 30 de proprietari de pământuri, 48 rămânând fără hambare și grajduri. Anul 1769 este marcat și el de un incendiu devastator. Între 1778 și 1782 este construită noua clopotniță, care se prăbușește totuși, provocând mari pagube. La un an după dărâmarea parțială a bisericii vechi, în 1794, se începe construcția celei noi și a clopotniței din partea de est. În 1825 e construită noua primărie, lângă vechea poartă a cetății.

Anii 1823 și 1855 aduc din nou incendii în sat. În ultimul, Sânpetrul a ars de cinci ori.

La 25 august 1937 ia ființă prima școală de instructori planoriști din România, pe aerodromul de la Sânpetru, avându-l ca instructor pe pilotul german Ernst Philipp. Până la 15 noiembrie, în același an, au fost realizate deja 1.730 zboruri, totalizând 141 ore de zbor, cu 5 zboruri de peste 5 ore și două recorduri naționale stabilite. Au fost realizate 57 de brevete, clasele A, B, C și au fost brevetați 30 de instructori de zbor fără motor.

Demografie

În 1900, în Sânpetru trăiau 2.173 de locuitori, dintre care 1.183 sași, 942 români și 47 maghiari.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, în 1945, 224 de sași sunt deportați în U.R.S.S.. Dintre aceștia, 55 vor muri acolo, restul întorcându-se acasă ori emigrând direct în Germania. În perioada imediat următoare (anii '50-'60) autoritățile comuniste aduc în Sânpetru țărani din diferite locuri ale țării. După emigrarea unui număr însemnat de sași în Germania, în 1958 - 1960, în localitate au mai rămas circa 700 de sași.

Astăzi Sânpetru numără în jur de 3.401 locuitori.

Economie

În Sânpetru, activitatea economică de bază este agricultura și zootehnia. De asemenea, aici se află câteva firme de construcții, produse plastice, produse auto (amortizoare și suspensii), alimentare.

Turism

În Sânpetru pot fi vizitate biserica evanghelică, biserica ortodoxă, rezervația naturală „Dealul Lempeș” și se poate practica planorismul la Aeroclubul "Iosif Silimon". Curenții ascendenți ce se formează în jurul dealului Lempeș oferă condiții prielnice acestui sport.

De asemenea, cetatea țărănească ce datează din secolul XV, diferă puțin față de construcțiile tipice de acest gen din Țara Bârsei, prin spațiul mare lăsat între cele două rânduri de ziduri (destinat adăpostirii vitelor) și prin forma gurilor de tragere din rândul inferior, făcute pentru arcași. Capela funerară a cetății păstrează un ansamblu pictural în stil gotic, de la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Biserica ortodoxă datează din secolul XVIII, prezentând frumoase fresce de factură brâncovenească.

Învățământ

În Sânpetru se află trei școli și o grădiniță.

Legături externe

Comuna Sânpetru Date despre Sânpetru Pagina Aeroclubului Sânpetru Istoria aeroclubului românesc Despre Bod Despre Bod

Localități în județul Brașov

Forrás: Wikipedia Sânpetru,_Brașov

Foto din regiune

Gyilkos tó
Upload foto!

Ofertă