Sântana de Mureș

Sântana de Mureș (în) este o localitate în județul Mureș, Transilvania, România. Sântana de Mureș este o comună iar satele care aparțin acestei comune sunt: Sântana de Mureș, Bărdești, Chinari și Curteni.

Istoric

Satul Sântana de Mureș este atestat documentar în anul 1332 cu numele de Sancta Anna.

Localizare

Comuna situată pe râul Mureș în imediata apropiere a Târgu Mureșului la nord de acesta, pe drumul județean Târgu Mureș - Râciu.

Populație

În 1992 erau 3.595 locuitori, iar la recensământul din 2002 au fost înregistrați 4.266 de locuitori, dintre care 1.887 români, 1.984 maghiari, 391 țigani, 3 germani și 1 grec.

Obiective turistice

  • Biserica reformată, construită în secolele XIII-XIV, este alcatuita dintr-o nava cu absida semicirculara. Pastreaza fragmente dintr-un foarte valoros decor mural datorat unui pictor italian catre sfarsitul sec.XIV ("Judecata de Apoi", "Ana întreită cu fericitele neamuri", apostoli, profeti etc). Din punct de vedere stilistic, aceste picturi apartin prerenașterii italiene si sunt caracterizate printr-o viziune monumentala, prin modelajul formelor, prin desenul amplu si printr-o gamă cromatică caldă.
Localități în județul Mureș

Foto din regiune

Ofertă