Seini

Seini (magh. Szinérváralja) (germ. Leuchtenburg) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România. Are o populație de 10.129 locuitori

Declarat oraș in 1988 este plasat la 26 km vest de Baia Mare, la 42 km est de Satu Mare și 24 km sud-est de Negrești-Oaș. La sud de oraș curge râul Someș. Are in componență două sate: Săbișa (la est) și Viile Apei (la nord-vest). Cel mai înalt punct din zonă este dealul Comja (960 m) aflat la nord de oraș. Principala ocupație este agricultura.Orașul este traversat de pârîul Seinel,ce curge in directie nord-sud varsandu-se in râul Someș.

Istoric

Ceatea Seini este menționată deja in anul 1490 iar in anul 1677 a fost distrusă de tătari, populatia s-a refugiat in pădurile invecinate, in anul 1717 insa tătarii au măcelarit sau au luat ca robi cea mai mare parte a populației Seinului.Ruinele cetății se pot si astăzi vedea pe dealul de la Apa.In prezent localitatea are circa 9.439 de locuitori și se intinde pe o suprafata de 58,91 km 2.

Personalități

Seini este localitatea natală a lui Sylvester János (1504) cărturar, traducător de biblie, in cinstea lui in anul 1902 i s-a ridicat un monument, iar in anul 1934 aici a fost inmormântat Szende Pál ministru de finanțe.

Orașe în județul Maramureș

<!--=Sursa=--><!--Wikipedia (limba: (engleza,maghiara)-->

Forrás: Wikipedia Seini

Foto din regiune

Ofertă