Vișeu de Sus

WIKI REFRESH thumb|right|200px|Orașul VișeuVișeu de Sus (în) este un oraș din județul Maramureș, Transilvania, România. Are o populație de 16.887 locuitori.

Amplasare

Orașul este situat în estul județului Maramureș, în sud-estul Depresiunii Maramureșului, între râurile Vișeu și Wasser, de o parte și de alta a acestora și a afluenților care pătrund adânc între coastele dealurilor și munților, la 30 km de Pietrosul Rodnei (2.305 m) și 40 km de Vf. Pop Ivan (1.937 m) din Munții Maramureșului.

Limite geografice: N - Ucraina, S - comuna Săcel, E - comuna Moisei, V - comunele Vișeu de Jos și Poienile de sub Munte.

Orașul Vișeu de Sus, depresiune îngustă, așezat în zona de trecere de la munții de origine vulcanică și sedimentate cutate ai Țiblesului la cei de încrețire ai Maramureșului și Rodnei, formați din situri cristaline. Izvoarele de ape minerale existente chiar în oraș evidențiază o fostă activitate vulcanică, iar zăcămintele bogate în polimetale de pe Valea Waserului sunt mărturie a unor vechi erupții vulcanice.

Culoarul Vișeului, principala axă de circulație maramureșeană, este mărginit la E de treapta unor munți de fliș de mică înălțime (1.100-1.200 m) care formează bordura marilor înălțimi ale Munților Maramureșului care depăsesc 1.900m (Pop Ivan, Farcău, Mihăilescu). La V culoarul este delimitat de culmea Vișeului alungită între Vișeu și Iza, alcătuită din formațiuni ale flișului paleogen cutat, dar de mică altitudine (600-700 m). Aproape de vărsarea Vișeului în Tisa, valea se îngustează în defileu. Cele două râuri au terase foarte dezvoltate: 1-terasa parc, între râuri unde este așezat orașul; 2-terasa poduri, pe dreapta: 35 m înălțime față de nivelul râurilor, se continuă până în Vișeu de Jos; 3-terasa Arșița, pe stânga, mai înaltă.

Rețeaua hidrografică

 • Râul Vișeu izvorăște din Munții Rodnei, sub pasul Prislop, la 1409 m altitudine. Se formează din izvoarele și pârâurile Vișeuț, Fântâna și Cisla. Are 77 km lungime și se varsă în Tisa la 330 m altitudine în localitatea Valea Vișeului.
 • Râul Wasser izvorăște din Munții Maramureșului, se formează din izvorul Boului și izvorul Munceii Albi. Are 62 km lungime, este cel mai important afluent al Vișeului cu debit mai mare decât acesta.

Obiective turistice și istorice

 • Valea Vaserului
 • Valea Vinului cu apele minerale
 • Cimitirul evreiesc
 • Biserica catolică 1912
 • Biserica ortodoxă 1842
 • Biserica greco-catolică din lemn
 • Cartierul de etnici germani Țâpterai (Zipserai)
 • Centrul pentru mesteșuguri
Vișeu de Sus are ca mare atracție Valea Vaserului care este unicat pentru România.

Valea Vaserului și Vișeu de Sus

Aflată în partea estică a orașului Vișeu de Sus. Are o lungime de 40 km. Este o vale care aparține râului Vaser. Pe valea Vaserului circulă, pufăind din greu, cu maxim 30 km/h, ultima „mocăniță” de la noi. Vreo 40 de kilometri. Pe vale, unde singurul acces este bătrâna „mașină cu aburi” care își toarnă nisip pe „cale” și își ia avânt pe o pantă de câteva grade înclinație, circulă mai tot timpul forestierii și, din când în când, câte un grup de turiști dornici de o experiență inedită.

Potențialul natural și antropic al Vișeului

Izvoarele de ape minerale existente chiar în oraș evidențează o fostă activitate vulcanică, iar zăcămintele bogate în polimetale de pe valea Vaserului sunt mărturie a unor vechi erupții vulcanice.

Culoarele Vișeului sunt principala axă de circulație maramureșeană, fiind mărginită la est de treapta unor munți de mică înălțime, care formează bordura marilor înălțimi ale Munților Maramureșului. La est culoarul este dominat de culmea Vișeului, iar în apropiere de vărsarea Vișeului în Tisa, valea se îngustează în defileu.

Un obiectiv natural de mare valoare îl reprezintă Valea Vaserului, care izvorăște din Muntele Ignătescu. Aceasta are un mare potențial oferind componentele esențiale ale ambianței umane: peisaj, pământ, aer, apă, dar mai ales omenie.

Zona oferă produse alimentare naturale turiștilor, pregătite după obiceiurile tradiționale ale locului (coleșă cu brânză, jumări din slănină și cârnați afumați; balmoș; mămăligă cu smântână și urdă dulce), dar și după preferințele acestora. Orașul are o poziție geografică situată la limita unor zone de interes turistic și intersecția unor trasee și circuite turistice. Pe Valea Vaserului există turism încă de la începutul secolului XX. Importantă pentru Valea Vaserului este mocănița, trenul cu aburi, care duce până la stația Cozia.

Linia ferată pe ecartament îngust (760 mm) a fost construită între anii 1930—1933. Lungimea căii ferate este de 56 kilometri. Locomotivele, model „REȘIȚA”, sunt fabricate în anii ‘50.

Cea mai înaltă altitudine a liniei ferate este în zona Comanu 1.100 m, plecarea din Vișeu fiind la altitudinea de 600 m.Greutatea locomotivei este de 24.8 tone cu combustibil, iar goală de 20 tone.

Trenul încă circulă în scopuri industriale, pentru exploatarea lemnului, unul doar pentru turiști va fi din vara lui 2004.Vagoanele pentru turiști pot fi:

 • Vagoane terasă
 • Vagoane clasă
Există și vagoane pentru materiale, platforme și lemn. Ținut împădurit, străbătut de o cale ferată forestieră de ecartament îngust (760 mm), ce oferă pasionaților de excursii feroviare, și nu numai, peisaje deosebite pe un parcurs de aproximativ 60 km. De-a lungul liniei veți descoperi cele mai pitorești forme ale naturii: maluri abrupte ce pornesc chiar de lângă linie, păduri seculare enigmatice și reci, stânci masive străbătute de tuneluri, cum nu ați mai întâlnit în alte zone. Aici „bătrâna mocăniță” duce cu greu vagoanele în inima pădurii patinând și aruncând scântei. Sunt necesare două opriri pentru alimentarea cu apă și chiar „tenderul” improvizat - vagonetul cu bușteni pentru foc - trebuie completat.La prima călătorie, drumul vă va părea destul de lung, dar opririle pentru fotografii vă vor face să pierdeți noțiunea timpului real.

Monumente pe Valea Vaserului

În anul 1909 pe Valea Vaserului la Făina se ridică o capelă și tot acum sunt terminate două cabane la Stațiunea Șuligu.Pe valea Vaserului se poate practica vânătoarea. Se poate vâna în funcție de sezonul de vânătoare: 1 septembrie și 15 decembrie sezonul de cerbi, pentru mistreți între 1 august și 15 februarie, pentru urs trebuie aprobare specială, iar pentru cocoșul de munte 1 aprilie- 15 mai, pentru alte animale.

Valea Vinului

Valea Vinului ca loc de agrement și apele minerale de aici. Izvor de apă minerală („borcuț” denumirea locală).

Potențialul turistic antropic al zonei Vișeu de Sus

Este reprezentat de bisericile de lemn și de arhitectura gotică a bisericilor construite după 1835.Biserici și mănăstiri precum: Biserica Greco-Catolică azi ortodoxă construită între anii 1832-1844, ctitoria preoților Vasile Roșca și Simeon Pop. Biserica ortodoxă din 1832. Biserica romano-catolică construită între anii 1912-1918 cu hramul „Ioachim și Ana”, ctitor preot Schiller Carol, architect Italian Maretti Augustino.

Biserica romano-catolicăMănăstirea de pe Valea Scradei. Pe hotarul ei a fost o mănăstire, biserica veche a fost adusă în anul 1762 în sat (pe atunci). În fiecare an, pe data de 8 septembrie se obișnuiește să se meargă în pelerinaj.

Mai există o construcție de biserică din lemn în curtea spitalului orășănesc. Mai este de menționat Biserica ortodoxă construită între anii 1933-1937, ctitor preot Sebastian Sârcu. Biserica ortodoxă din centrul orașului. Un obiectiv însemnat îl reprezintă și cimitirul evreiesc. Și să nu uităm de cartierul de etnici germani Țâpțărai (Zipserai).

Accesul în zona Vișeu se Sus

 • Dacă pleci din vestul Europei există posibilitatea de-a veni cu avionul până la București sau chiar până la Cluj. Apoi până la Baia-Mare. Sau prin pasul Șetref până la Vișeu de Sus.
Cu mașina se poate pe următoarele drumuri:
 • DN 18 care face legătura între Baia-Mare și Iacobeni (deci cu a Maramureșului cu județul Suceava).
 • DN 17 C care face legătura între Năsăund-Săcel-Moisei. Din Moisei, din zona de intersecție, spre stânga spre Vișeu de Sus.
De vei veni cu mașina dinspre Baia-Mare sau Satu-Mare va trebui mai întâi să ajungi până la Sighetu-Marmației pe DN 18.
 • Acces la marile pieți: legătură cu Moldova (pasul Prislop); cu Transilvania prin pasul Șetref; cu Baia-Mare prin Sighet.
Distanțele dintre Vișeu de Sus și celelalte orașe:
 • Între Vișeu de Sus și Sighetu-Marmaiei: 60 km
 • Între Vișeu și Municipul Baia-Mare: 120 km
 • Între Vișeu și Borșa: 36 km
 • Între Vișeu și Satu-Mare: 189 km
 • Între Vișeu și Cluj-Napoca: 170 km
 • Între Vișeu și Vatra-Dornei: 94 km
 • Între Vișeu și Gura-Humorului: 142 km
 • Între Vișeu și Suceava: 166 km
Mai există drumuri județene care leagă mici localități sau sate.

Ferovial se poate doar prin gara CFR de la Vișeu de Jos, de aici spre direcția Sighetu-Marmației. Din Salva spre marile orașe precum: Cluj, Tg-Mureș, București, Timișoara, Iași.

Aeroporturile cele mai apropiate sunt la Baia-Mare și Cluj-Napoca.

La Borșa, în Munții Rodnei, există o pârtie de schi care începe de la 1560 m altitudine, are lungime de 1920 metri, diferențe de nivel: 500 de metri și grad de dificultate mediu. Se poate urca cu un telescaun cu capacitate de transport de 400 de personae per oră, în prelungirea telescaunului este un teleschi care urcă până la altitudini de 1560 metri. Există centre de închiriere de echipament sportiv.

Accesul în zona Vișeu se Sus

 • Dacă pleci din vestul Europei există posibilitatea de-a veni cu avionul până la București sau chiar până la Cluj. Apoi până la Baia-Mare. Sau prin pasul Șetref până la Vișeu de Sus.
Cu mașina se poate pe următoarele drumuri:
 • DN 18 care face legătura între Baia-Mare și Iacobeni (deci cu a Maramureșului cu județul Suceava).
 • DN 17 C care face legătura între Năsăund-Săcel-Moisei. Din Moisei, din zona de intersecție, spre stânga spre Vișeu de Sus.
De vei veni cu mașina dinspre Baia-Mare sau Satu-Mare va trebui mai întâi să ajungi până la Sighetu-Marmației pe DN 18.
 • Acces la marile pieți: legătură cu Moldova (pasul Prislop); cu Transilvania prin pasul Șetref; cu Baia-Mare prin Sighet.
Distanțele dintre Vișeu de Sus și celelalte orașe:
 • Între Vișeu de Sus și Sighetu-Marmaiei: 60 km
 • Între Vișeu și Municipul Baia-Mare: 120 km
 • Între Vișeu și Borșa: 36 km
 • Între Vișeu și Satu-Mare: 189 km
 • Între Vișeu și Cluj-Napoca: 170 km
 • Între Vișeu și Vatra-Dornei: 94 km
 • Între Vișeu și Gura-Humorului: 142 km
 • Între Vișeu și Suceava: 166 km
Mai există drumuri județene care leagă mici localități sau sate.

Ferovial se poate doar prin gara CFR de la Vișeu de Jos, de aici spre direcția Sighetu-Marmației. Din Salva spre marile orașe precum: Cluj, Tg-Mureș, București, Timișoara, Iași.

Aeroporturile cele mai apropiate sunt la Baia-Mare și Cluj-Napoca.

La Borșa, în Munții Rodnei, există o pârtie de schi care începe de la 1560 m altitudine, are lungime de 1920 metri, diferențe de nivel: 500 de metri și grad de dificultate mediu. Se poate urca cu un telescaun cu capacitate de transport de 400 de personae per oră, în prelungirea telescaunului este un teleschi care urcă până la altitudini de 1560 metri. Există centre de închiriere de echipament sportiv.

Spațiul construit

Au mai rămas clădiri construite la sfârșitul secolului al XIX-lea adevărate monumente arhitectonice precum: Casa marelui proprietar și primpretor din plasa Vișeu, Pop Șimon (azi Primăria orașului), Vechea clădire în care a funcționat peste 30 de ani ca spital, clădirea numită: Irina.Casa primpretorului Faust SălăgeanuBiserici: Biserica Greco-Catolică azi ortodoxă (1832-1844); Biserica Romano-Catolică (1912-1918); Biserica ortodoxă din centru (1933-1937); Biserica nouă de lemn ortodoxă de la Spitalul Orășenesc; Biserica de lemn Greco-Catolică.Harta cu străzile din Vișeu.

Dotări de agrement și sport

Există un stadion de fotbal pe strada Bogdan-Vodă unde se întrunesc echipe de fotbal locale și din orașele sau satele învecinate.Liceul Bogdan-Vodă din Vișeu de Sus are în curte o sală de sport unde se pot practică diverse sporturi precum: mini-fotbal, handbal, tenis, baschet, tenis de masă, gimnastică. O sală modernă și nou amenajată există la Borșa. Există un teren de sport la Grădinița nr.1, de asemenea în curțile școlilor generale. Atletism se poate practica în parcul din oraș. În curtea spitalului orășenesc există un teren de tenis pe care se poate juca fără nici o taxă, doar trebuie adus un fileu și rachete proprii.

Se pot aborda și o serie de sporturi mai extreme în zona aceasta:

 • Motocross
Poți aborda acest sport dacă ești fericitul posesor a unei motociclete enduro. Zona este foarte variată, atât pentru cei experimentați cât și pentru cei care acum vor să învețe acest sport
 • Off-road
Pe unele trasee ai nevoie de o mașină puternică și colegi care să te ajute în caz de nevoie. Există și trasee mai puțin dificile care nu ar pune probleme.
 • Zbor cu parapanta
Devine interesant mai ales când, pe lângă plăcerea zborului, poți să admiri panorama oferită de oraș și de vârful Pietrosul din munții Rodnei.
 • Ciclism
Se poate pedala pe un traseu montan, sau unul rutier, în satele învecinate, cu vizitarea obiectivelor turistice locale.
 • Schi
Oferta iernii este variată. Se poate schia pe pârtii amenajate, sau, pentru cei experimentați, pe pârtii ce necesită cunoștințe avansate de schi.
 • Echitație
Poate preferați o plimbare pe dealurile din jur, călare. Închiriați un cal și încercați să trăiți momentele dinaintea inventării automobilului.

Unități de cazare

În Vișeu există două hoteluri importante: Bradu (în centrul orașului) și un hotel de două stele: Gabriela (amplasat la ieșirea din oraș spre Moisei).

Echiparea tehno-edilitară

Alimentarea cu energie electrică este distribuită de RENEL, amplasat în partea de est a orașului către drumul care duce spre Moisei. Nu există alte tipuri de energii.

Telecomunicație

Orașul este conectat la rețeua fixă Romtelecom, în jur de 6000 de abonați, însă se continuă extinderea. Există mai multe rețele de telefonie mobilă: Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp. Aproape fiecare rețea are un magazin de telefonie mobilă. Există un internet-café, în trecut erau mai multe. Conectarea la internet se face prin intermediul a diverse firme particulare. Centrul este conectat prin magistrala oferită de televiziunea prin cablu. Televiziune de cablu local are acoperire în circa 40% din oraș, ocazional prezintă evenimente locale si este conectată la televiziunea AXA tv din Baia-Mare. În oraș există o bibliotecă orășenească și 9 biblioteci școlare, o fundație de dezvoltare locală: Pro Vișeu și agenții de turism ca: Ecotours, Vasertour.

Valorile Etnofolclorice și istorice

În 1365 - februarie, 2 - prima mențiune documentară sub forma „ambele Visae" (Vișeu de Jos și Vișeu de Mijloc) sunt dăruite de regele Ludovic voievodului maramureșean Balk (conform „Diplome maramureșene din sec. XIV-XV" de Ioan Mihaly de Apsa, 1900). În 1385 - într-o diplomă menționată de Mihaly de Apsa apare pentru prima datș numele Vișeu de Sus; Vișeu de Sus asemeni Maramureșului este repezentat de o puternică valoare etnografică simbolizată prin: porțile de lemn, bisericile de lemn, portul popular, tradiție și folclor.În Vișeu există un Muzeu De Istorie și Etnografie, unde sunt expuse variate valori istorice, culturale, de port din zona Vișeu de Sus . Un eveniment important îl reprezintă Hora la Prislop, organizată în fiecare an, în luna august, la pasul Prislop.În zonă se mai poate vizita:Complexul țărănesc de la Ieud - cuprinde moară, piuă, vâltoare, război de țesut
 • Atelierul de ceramică
Încercați și dumneavoastră să realizați un vas din lut……
 • Ateliere de țesătorie
Veți vedea cum se obține pânză pendru diferite articole de îmbrăcăminte și nu numai.
 • Atelierul meșterului popular Tulean Gheorghe
Tradiția lemnului este vie în Maramureș.
 • Atelierul de prelucrat piei, meșterul Skurka Iosif
 • Atelierul meșterului de obiecte religioase ortodoxe ucrainiene Beucă Ștefan.

Bibliografie

Între râuri - Ghid turistic și monografic despre Vișeu de Sus - ( 2001), editată de Fundația Pro-Vișeu, editura Fundația Culturală Zestrea, Sighetu-Marmației

Site-uri informative:

[1][http://www.searchromania.com[http://www.viseu.mmnet.ro/turism.html

Orașe în județul MaramureșOrașe în România

Forrás: Wikipedia Vișeu_de_Sus