Vlaha

Vlaha (în) este o localitate în județul Cluj, Transilvania, România.

În sec. XIV sat maghiar, aparținând aparținând domeniului funciar episcopal de Gilău.

Castelul familiei nobiliare maghiare Jósika a fost demolat complet în anul 1920.

Obiective turistice

Biserica Romano-Catolică, modest edificiu de sat, pastreaza fragmente dintr-un valoros ansamblu de pictură murală gotică ("Răstignirea" și "Via Dolorosa"), datorita unor mesteri clujeni (cca 1380). Avand un caracter eclectic <ref>Stil eclectic: îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite.</ref>, pornind de la modele curente in pictura gotica a secolului XIV, cu ecouri din pictura italiana, picturile din aceasta biserica se definesc prin siluetele indesate ale personajelor, prin expresiile schematizate, prin limbajul plastic simplificat, dovada ca autorii erau localnici. Pentru acest motiv, au fost atribuite pictorului Nicolae (si colaboratorilor săi) din Cluj.

Obiective memoriale

Groapa comună a eroilor români din cel De-al Doilea Război Mondial, construită în anul 1944, este amplasată în cadrul cimitirului din localitate și are o suprafață de 30 mp. Aici sunt înhumați 22 de eroi necunoscuți.

Galerie de imagini

<gallery>Imagine:Vlaha_01.jpg|Imagine din VlahaImagine:Vlaha_02.jpg|Imagine din VlahaImagine:Vlaha_03.jpg|Imagine din VlahaImagine:Vlaha_05.jpg|Imagine din Vlaha</gallery>

Note

<references/>

Localități în județul Cluj

Forrás: Wikipedia Vlaha,_Cluj