Zlatna

WIKI REFRESH Zlatna (germ. Schlatten, nume derivat din lb. slavă, "zoloto" însemnând "aur") este un oraş în judeţul Alba, Transilvania, România. Are în subordine administrativă localităţile Boteşti, Budeni, Dealu Roatei, Dobrot, Dumbrava, Feneş, Galaţi, Izvoru Ampoiului, Pârău Gruiului, Pătrângeni, Pirita, Podu lui Paul, Runc, Ruşi, Suseni, Trâmpoiele, Valea Mică şi Vâltori. Are o populaţie de 8.607 locuitori.In scoala generala din Zlatna a invatat renumitul Avram Iancu.Zlatna este o depresiune aflata intre 2 lanturi muntoase -muntii Metaliferi de origine vulcanica cu varful Jidov cu o inaltime de peste 900 m si de Muntii Trascau ,munti formati prin incretire din care se remarca varful Dambau cu o inaltime de 1369 m.Pricipalul râu care trece prin Zlatna este Ampoiul care care are o lungime de aproximativ 50Km .Ampoiul se varsa in râul Mures in municipiul Alba Iulia.Cele mai interesante locuri de vizitat in Zlatna sunt Biserica Ortodoxa monument ce dateaza din secolul XV si castelul de la Izvorul Ampoiului. Din Zlatna se poate ajunge usor la Rezervatia naturala -Poiana Narciselor.

Pe teritoriul localitatii Zlatna au fost descoperite urme de locuire ce indica prezenta unei asezari in acest loc inca din epoca bronzului (Cultura Wietenberg). In perioada romana in acest loc a existat o asezare infloritoare ce purta numele de Ampelum si care se pare ca a fost un important centru de exploatare a aurului care a purtat chiar rangul de municipium. Urmele materiale descoperite constau din inscriptii in latina, statui, monezi si ceramica.

Localitatea este mentionata pentru prima data in anul 1347 iar ulterior in 1387 este ridicata la rangul de oras. Datorita industriei miniere orasul cunoaste o dezvoltare accelerata, aici fiind instalata prima masina cu aburi din Transilvania ce avea o putere de 14 CP. Principele Transilvaniei in aceea vreme Gabor Bethlen a adus muncitori germani si slovaci pentru a lucra in mine. Tot in aceasta perioada la Zlatna a functionat si o scoala de minerit.

Oraşe în judeţul AlbaOraşe în România

[1]Site-ul oficial al A.T.E. Trascau CORP Zlatna[2]kitdvdpozeEu si clasaIMG_0164.jpg

Forrás: Wikipedia Zlatna